Soğuk algınlık denilen hastalık aslında virüslerden meydana gelmektedir. Çocukların üşümesi ile rüzgarda kalmanın bir alakası yoktur. Eğer böyle bir şey olsaydı o zaman soğuk iklimlerde çocuklar daha çok hastalanırdı fakat bu doğru değildir. Kışın çocukların hasta olması normaldir çünkü kışın virüsler daha çok üremektedir. Ayrıca kış boyunca insanlar hem içerde oldukları için hastalığın bulaşmasına davetiye çıkarmaktadır.
Boğazda oluşan enfeksiyonun dondurma ile hiçbir alakası bulunmamaktadır. Soğuk şeyler veya dondurma gibi yiyecekler içmek veya yemek boğaz enfeksiyonuna ya da boğaz ağrısına sebep olmaz ve oluşan boğaz ağrısını da kötüleştirmez.
Soğuk algınlığına karşı antibiyotik vermek doğru bir davranış değildir. Virüse bağlı olarak enfeksiyonlarda antibiyotik yetersiz kalır. Hatta antibiyotik kullanımı daha dirençli enfeksiyon gelişmesine de zemin hazırlamaktadır.
Hastalanan çocukların açık hava çıkması hastalıkları açısından faydası vardır.
Virüslere bağlı burun akıntıların da ya da bazen bu durum alerjiye bağlı da olabilir zaman zaman burundan yeşil sıvı akması normaldir. Eğer uzman KBB doktoru tarafından sinüs tanısı konulursa o zaman antibiyotik verilebilir.
Ateşlenen çocuğun mümkünse beziyle yatırılması gerekmektedir. Eğer çocuğun giysisini giydirirseniz ateşin daha fazla çıkmasına sebep olacaktır.
Alkol, aspirin ve sirke gibi ciltteki suları çeken şeyler vücutta sıvı kaybına neden olacağı için kullanılmaması daha iyi olacaktır ve bu doğru bir davranış değildir.