Anneler bebeklerinin bir an önce büyümesini ve gelişmesini istiyor. En çok heyecanlandıkları dönem ise emeklemeye başladıkları zaman oluyor. Bebeklerin emeklemesi ile ilgili merak ettiğiniz tüm detayları bu içeriğimizde sizlerle paylaşıyoruz. Tamamını okuduğunuzda bu konuda çok daha fazla bilgi edinmiş olacaksınız.
Bebeklerin gelişimleri, 6. Aydan sonra daha hızlı bir şekilde devam ediyor. Artık dik durmaya başlayan bebekler bu dönemde katı gıda da almaya başlıyor. İşte bu dönemde anneler çok daha fazla heyecanlanıyor çünkü 6 ayın geride kalması artık bebeklerin yavaş yavaş emekleme evresine girdiklerinin göstergesidir. Emeklemesi bebeklerin kol ve bacak kaslarının güçlenmesini de sağlıyor. Bu anlamda kaba motor becerilerinin gelişimi bakımından emeklemesinin büyük bir öneminin olduğunu belirtebiliriz.
Anneler bebeklerinin 6. aydan sonra artık emekleme girişimlerini görmek istese de aslında bu süreç tam anlamıyla 8. ayda başlar. Bazı bebeklerde emekleme süresi 9. Ayda da başlayabiliyor ve bu konuda da annelerin endişe etmelerine hiç gerek yok. Uzmanlar bebekler kaç aylıkken emekler sorusuna zaten 8 ve 9 yanıtını veriyor. Bu nedenle “bebeğim hala emeklemiyor” endişesi son derece yersiz olabilir. Bununla birlikte bazı bebeklerin de poposunu kaydırarak kendini istediği yöne götürme eğilimi sergilediklerini de belirtmekte fayda var. Hiç emeklemeden yürümeye başlayan bebeklerin bile olduğu bilgisini sizlere aktarmak isteriz. Dolayısıyla bebeğinizin emeklemiyor olması yürümeyeceği anlamına gelmez. Sadece 10 ayı doldurmuş olmasına karşın bir hareket etme girişimi olmadığında bir uzmanla görüşmelisiniz.
Bebekler öncelikle hareket etme ve istediği yere gitme eğilimi içerisine girerler. İlk denemeleri ise çoğunlukla başarısızlıkla sonuçlanır. Sürekli olarak hareket edebilmek için uygun pozisyonu ararlar ve bulduklarında da kollarını daha fazla kullanarak sürünmeye başlarlar. Bu durumda anneler korkabiliyor ancak bunun nedeni bebeğinizde bir sorun olması değil. Sadece kol kaslarının bacak kaslarından daha güçlü olmasıdır. Henüz hareket etme yetisini tam kazanmadığı için geri geri de gidebilir. Denemeler sonrasında bebekler kollarını ve bacaklarını senkronize bir şekilde kullanmaya başlarlar. İşte bu dönemde de emekleme eylemi gerçekleşir.
Eğer bebeğiniz poposunun üzerinde sürünmeye çalışıyorsa emekleme pozisyonuna getirerek ona yardımcı olabilirsiniz. Elbette bu dönemde bebeğiniz dizlik almayı da unutmamanız lazım. Emekleme dizliği bebeğinizin dizlerini korur ve canının yanmasını da engeller. Bu nedenle bebekler evde daha fazla emekleyerek hareket ederler ve hem kol hem de bacak kasları daha fazla gelişir.
Bebeğinizi zamanı geldiğinde emeklemesi için teşvik edebilir, basit hareketler ile ona yardımcı olabilirsiniz. Bebeklerin emeklemeye başlaması için yapabileceklerinizi sizler için derledik.
Maalesef bazı durumlar bebeğinizde bir sağlık sorunu olduğu şüphesini doğurabilir. Bu durumda derhal bir uzman doktor ile görüşmelisiniz. İşte o durumlar…