0530 265 75 35
0530 265 75 35
Bebekler Ne Zaman Emekler?

Bebekler Ne Zaman Emekler?

Anneler bebeklerinin bir an önce büyümesini ve gelişmesini istiyor. En çok heyecanlandıkları dönem ise emeklemeye başladıkları zaman oluyor. Bebeklerin emeklemesi ile ilgili merak ettiğiniz tüm detayları bu içeriğimizde sizlerle paylaşıyoruz. Tamamını okuduğunuzda bu konuda çok daha fazla bilgi edinmiş olacaksınız.

Bebeklerin gelişimleri, 6. Aydan sonra daha hızlı bir şekilde devam ediyor. Artık dik durmaya başlayan bebekler bu dönemde katı gıda da almaya başlıyor. İşte bu dönemde anneler çok daha fazla heyecanlanıyor çünkü 6 ayın geride kalması artık bebeklerin yavaş yavaş emekleme evresine girdiklerinin göstergesidir. Emeklemesi bebeklerin kol ve bacak kaslarının güçlenmesini de sağlıyor. Bu anlamda kaba motor becerilerinin gelişimi bakımından emeklemesinin büyük bir öneminin olduğunu belirtebiliriz.

Bebeklerin Emekleme Dönemleri


Anneler bebeklerinin 6. aydan sonra artık emekleme girişimlerini görmek istese de aslında bu süreç tam anlamıyla 8. ayda başlar. Bazı bebeklerde emekleme süresi 9. Ayda da başlayabiliyor ve bu konuda da annelerin endişe etmelerine hiç gerek yok. Uzmanlar bebekler kaç aylıkken emekler sorusuna zaten 8 ve 9 yanıtını veriyor. Bu nedenle “bebeğim hala emeklemiyor” endişesi son derece yersiz olabilir. Bununla birlikte bazı bebeklerin de poposunu kaydırarak kendini istediği yöne götürme eğilimi sergilediklerini de belirtmekte fayda var. Hiç emeklemeden yürümeye başlayan bebeklerin bile olduğu bilgisini sizlere aktarmak isteriz. Dolayısıyla bebeğinizin emeklemiyor olması yürümeyeceği anlamına gelmez. Sadece 10 ayı doldurmuş olmasına karşın bir hareket etme girişimi olmadığında bir uzmanla görüşmelisiniz.

Bebekler Nasıl Emekler?

Bebekler öncelikle hareket etme ve istediği yere gitme eğilimi içerisine girerler. İlk denemeleri ise çoğunlukla başarısızlıkla sonuçlanır. Sürekli olarak hareket edebilmek için uygun pozisyonu ararlar ve bulduklarında da kollarını daha fazla kullanarak sürünmeye başlarlar. Bu durumda anneler korkabiliyor ancak bunun nedeni bebeğinizde bir sorun olması değil. Sadece kol kaslarının bacak kaslarından daha güçlü olmasıdır. Henüz hareket etme yetisini tam kazanmadığı için geri geri de gidebilir. Denemeler sonrasında bebekler kollarını ve bacaklarını senkronize bir şekilde kullanmaya başlarlar. İşte bu dönemde de emekleme eylemi gerçekleşir.

Eğer bebeğiniz poposunun üzerinde sürünmeye çalışıyorsa emekleme pozisyonuna getirerek ona yardımcı olabilirsiniz. Elbette bu dönemde bebeğiniz dizlik almayı da unutmamanız lazım. Emekleme dizliği bebeğinizin dizlerini korur ve canının yanmasını da engeller. Bu nedenle bebekler evde daha fazla emekleyerek hareket ederler ve hem kol hem de bacak kasları daha fazla gelişir.

Bebeklerin Emeklemesi İçin Ne Yapmak Gerekiyor?

Bebeğinizi zamanı geldiğinde emeklemesi için teşvik edebilir, basit hareketler ile ona yardımcı olabilirsiniz. Bebeklerin emeklemeye başlaması için yapabileceklerinizi sizler için derledik.

  • Erişebileceği uzaklığa ilgisini çeken eşyalar ya da oyuncaklar koyabilirsiniz. Televizyon kumandası bile bebeklerin ilgisini çekebildiği için bir obje bulmakta zorlanmazsınız.
  • Bebeğinizin yerde zaman geçirmesine izin vermelisiniz. Sürekli yatağında olması ya da kucağınızda tutmanız bebeklerin yerde kendini huzursuz hissetmesine neden olur. Yerin pis olması, hasta olma riski gibi endişelerden artık arınmanızın vakti geldi.
  • Bebeklere emekleme oyuncakları da alınabilir. Emekleme hareketi yapan oyuncaklar bebeklerin görerek taklit etmesini sağlayabiliyor ve hızla emekleme aşamasına geçmesini beraberinde getirebiliyor.
  • Aynalar bebeklerin ilgisini çekiyor ve dokunmak istiyorlar. Karşısına bir ayna koyarak bebeğin aynaya ulaşmak istemesini ve dolayısıyla emeklemesini sağlayabilirsiniz.
  • Bebeğiniz emekleme pozisyonu alıyorsa işiniz daha kolay demektir. Poposundan ya da ayaklarında hafifçe iterek destek olabilir ve ileri doğru kol ve bacaklarını hareket ettirmesini sağlayabilirsiniz. İvme aldığında sizin desteğinize ihtiyaç duymadan ilerlemeye başlayacaktır.
  • Anne babalar emeklemeye başlayınca bebeği hemen yürütece koyabiliyor ve bu son derece yanlıştır. Emeklemesine izin vermeli ve kaslarını güçlendirmesine olanak tanımalısınız. Yürüteç kullanımı emekleme aşamasına yeni giren çocuklar için erkendir.
  • Bebeklerin önüne yastık koymak gibi çeşitli engeller koyabilir ve onu cesaretlendirebilirsiniz. Bu durumda emeklemekten daha fazla keyif alacağını göreceksiniz.


Bu Durumlarda Doktora Danışın!

Maalesef bazı durumlar bebeğinizde bir sağlık sorunu olduğu şüphesini doğurabilir. Bu durumda derhal bir uzman doktor ile görüşmelisiniz. İşte o durumlar…

  • Bebeğiniz 10. Ayına gelmiş olmasına karşın emeklemiyorsa
  • Emeklemeye çalıştığı dönemde kol ve bacakları titriyorsa
  • Emekleme pozisyonu aldığında başını kaldırmıyor ve hiç yukarıya bakmıyorsa


Bebekler Emeklediğinde Evde Alınması Gereken Güvenlik Önlemleri

  • Kenarı sivri olan tüm mobilyalara köşe koruyucu takın.
  • Priz kapakları ile elektrik çarpması riskini ortadan kaldırın.
  • Çekmece kilitleri kullanın.
  • Bebeklerin halı üzerindeki tüyleri ya da partikülleri yutma eğilimleri oluyor. Bu nedenle bir halı örtüsü kullanmanızda fayda var.
  • Ağzına alabileceği kadar küçük olan ya da parçalara ayrılabilen tüm cisimleri kaldırmalısınız. Bebeklerin her nesneyi ağzına götürme eğilimlerinin olduğunu unutmayın.
  • Yerde bulunan saksıları kaldırın. İçerisinde bulunan toprakları ya da bitkinin yapraklarını yutma riskini bertaraf edin.
  • Yer temizliğinde partikül bırakan temizleme malzemelerini kullanmayın!